Podotherapeutische zool oftewel steunzolen, inlays of inlegzolen:
Podotherapeutische zolen/ steunzolen kunnen helpen om van klachten aan de voet, knie, heup of rug af te komen. Deze klachten kunnen voortkomen uit het niet goed functioneren van de voet. Podotherapeutische zolen/ steunzolen kunnen de voeten ondersteunen (comfort) en corrigeren de stand van de voeten. Ook door standsafwijkingen als gevolg van reuma of artrose kunnen podotherapeutische zolen pijnklachten verminderen. Hierdoor zorgen podotherapeutische zolen/ steunzolen voor een verbeterd looppatroon.
Bij podotherapie Mirna van Vught worden met behulp van de nieuwste 3D technologie zolen gemaakt. Door middel van een 3D scan van de voeten wordt een podotherapeutische zool/ steunzool gemaakt. Zowel de lengte, breedte en hoogte worden precies opgemeten. In deze 3D scan worden digitaal per persoon de elementen ingetekend, die voor de betreffende voetklacht noodzakelijk zijn. Daarna worden deze podotherapeutische zolen/ steunzolen uitgefreesd. Als laatste worden de podotherapeutische zolen met de hand geslepen, waarna ze op maat van de schoen gemaakt worden. Tot slot worden de podotherapeutische zolen/ steunzolen afgedekt met het door u gekozen materiaal.

CAD/CAM systeem Voxelcare:
Podotherapie Mirna van Vught beschikt over een eigen CAD/CAM systeem. De zolen worden volledig zelfstandig gefreesd en geslepen. Hierdoor zijn wij zeker van de kwaliteit van het product. Ook streven wij naar een snelle leveringstijd van de zolen.
Sportzolen:
Voor sporters zijn er andere podotherapeutische zolen/ steunzolen, namelijk sportzolen. Sportzolen bestaan uit andere materialen. Het materiaal van een sportzool is zachter met meer demping. Het afdekmateriaal zorgt voor grip zodat schuiven niet mogelijk is.
Tips bij het dragen van podotherapeutische zolen:
Het is niet verstandig om bij het krijgen van de podotherapeutische zolen/ steunzolen de zolen meteen de hele dag te dragen. Zowel de voeten, knieën, heupen en rug moeten wennen aan de nieuwe stand. De eerste 2 weken moeten de zolen opbouwend gedragen worden. Elke dag 2 uur langer. Dit om pijn en spierpijn te voorkomen. Na 2 weken moeten de zolen heel de dag gedragen kunnen worden, zonder dat dit pijnklachten oplevert. Zo niet, neem dan contact op met de podotherapeut. Na de wenperiode van 2 weken is het toegestaan om op de podotherapeutische zolen/ steunzolen te gaan sporten. Dit omdat u dan volledig gewend bent aan uw zolen.
Gebruiksduur podotherapeutische zolen:
De gebruiksduur van podotherapeutische zolen is wisselend van 1 tot 2 jaar. De gebruiksduur van podotherapeutische zolen/ steunzolen is afhankelijk van het gebruik van de zolen en de omstandigheden waaronder deze gebruikt worden. Transpiratie, lichaamsgewicht, hardheid, materiaal, onderhoud, al dan niet dagelijks gebruik speelt allemaal een rol.
Oorzaak
- Correctie voetstand: verandering voetstand of -functie.
- Vergroten stabiliteit tijdens het lopen.
- Vermindert/ laat pijnklachten verdwijnen.
- Verbeteren drukverdeling onder de (voor)voet.
- Verbetert lichaamshouding.