Kindervoeten

Babyvoeten 0 – 2 jaar:

Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet volledig ontwikkeld. Tevens werken de voet- en beenspieren niet optimaal omdat hun aanhechting nog niet stevig is aan het nog niet volledig ontwikkelde voetskelet. Baby’s ontwikkelen de voet- en beenspieren door te trappelen met hun voetjes, hierbij ontwikkelen ze de spieren die de voeten voorbereiden op het lopen en dragen van lichaamsgewicht. De botten bestaan nog uit kraakbeen.

Vetkussen onder de voeten:

Onder de babyvoet zit een dik vetkussen waardoor de voet er plat uitziet. In de loop van de eerste jaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat en komt de voetboog tot stand.

De eerste stapjes:

Rond het eerste levensjaar (10-18 maanden) zal het kind overgaan tot staan en lopen. Dit proces moet niet overdreven worden gestimuleerd. Zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragen zal een kind uit zichzelf gaan staan en lopen. Lopen is de beste voettraining. Wanneer de eerste stapjes binnenshuis plaatsvinden is het niet nodig om het kind schoenen te laten dragen. Het lopen op blote voeten of op sokjes helpt de voeten en de spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Als er buitenshuis gestapt gaat worden zullen de babyvoetjes natuurlijk beschermd moeten worden in lichtgewicht, flexibele schoenen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Kinderen geven vaak slecht aan wanneer ze pijn hebben. Vaak veranderd als gevolg van pijn het looppatroon. Wanneer een kind klaagt over pijn in de voeten of benen of wanneer het opvalt dat een kind vaak struikelt, is het raadzaam om naar een podotherapeut te komen.

De groei (O-stand en X-stand benen):

Als een kind de voeten belast, zien we geleidelijk een verandering in de stand van de voeten en benen. Eerst staan de voeten ver uit elkaar met de benen in O-stand om het onzekere voortbewegen/stabiliteit te vergemakkelijken.

2 – 6 jaar:
Rond het 2e jaar wijzigt, soms vrij plotseling, de O-stand van de benen in een X-stand, vaak staan de voeten in deze fase opvallend naar binnen.

6 – 8 jaar:
Meestal corrigeert deze stand van de voeten en benen zich na het 6e jaar vanzelf en nemen de voeten en benen een rechte vorm aan. Platvoeten ontwikkelen zich tot een normale voetboog. Tot de leeftijd van 8 jaar is er geen reden om ongerust te zijn als de stand van de kindervoet niet overeenkomt met wat voor die leeftijd gebruikelijk is. Corrigeert de stand van de voeten en benen niet of niet snel genoeg, dan is er een behandeling nodig.

Schoenentips:
0 – 2 jaar:
– Het bewegen moet niet belemmerd worden door te strakke babypakjes met voetjes eraan, te kleine schoentjes of te strakke sokjes.
– De eerste schoentjes zijn pas nodig als uw kindje 2 tot 3 weken zelfstandig loopt.

2 – 3 jaar:
– De eerste 2 tot 3 jaar dat uw kind loopt, kunnen de voeten 2 tot 3 maten per jaar groeien.
– Controleer elke 3 maanden de maat van de voeten (lengte en breedte) zodat de voeten de mogelijkheid hebben om te groeien en u er zeker van bent dat de maat van de schoenen juist is.

Tips bij het schoeisel wanneer uw kind echt begint te lopen:

  • Een goede stevige contrefort (hielpartij), zodat de voeten niet naar binnen of naar buiten kunnen draaien.
  • Geen hak, ook geen lage brede hak.
  • Een hoge wreefaansluiting (klittenband/ veters) om schuiven te voorkomen.
  • Juiste breedte en lengte van de schoen. 1,5 cm lengtetoegift, dat wil zeggen dat er 1,5 cm ruimte bij de tenen over moet zijn voor de groei en om de voet goed te kunnen afwikkelen.
  • Let op dat de schoen een flexibele loopzool van rubber of leder heeft, er moet profiel onder de zolen zitten om uitglijden te voorkomen. Ook moeten ze licht van gewicht zijn en er moet schok-demping inzitten.

Dit alles zorg voor een gezonde ontwikkeling van de kindervoeten.

MAAK EEN AFSPRAAK