De beste behandelingen voor ingegroeide nagels

Wat zijn ingegroeide nagels?

Ingegroeide nagels, ook bekend als unguis incarnatus, is een veelvoorkomende aandoening waarbij de teennagel in de rand van de de zachte huid van de teen. Dit kan pijn, roodheid, zwelling en soms een infectie veroorzaken. Hoewel ingegroeide nagels het vaakst voorkomen aan de grote tenen, kunnen ze op elke teen verschijnen.

Oorzaak van ingegroeide nagels

  • Trauma
  • Slecht passend schoeisel
  • Incorrectie nagel-kniptechniek
  • Hyperconvexe nagels (afwijkende vorm)
  • Hyperhidrosis (overmatig zweten)
  • Stand van de digiti
  • Te brede nagel

Deze symptomen kunnen het dagelijks leven beïnvloeden, met name het lopen en het dragen van schoenen kan pijnlijk zijn. Behandelingen variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen. Dit kunnen thuiszorgadviezen zijn of professionele podotherapeutische behandeling.

Podotherapeutische niet-chirurgische behandelingen voor ingegroeide teennagels

Het is belangrijk om een ingegroeide teennagel goed schoon te houden en te ontsmetten met bijvoorbeeld Betadine. Wanneer er een ontsteking aanwezig is (pijn/roodheid/zwelling/warmteverschil en een gestoorde functie) is het verwijderen van de spicula van de ingegroeide teennagel noodzakelijk. Het verwijderen van de spicula van de ingegroeide teennagel wordt uitgevoerd door een pedicure of podotherapeut. De spicula van de ingegroeide teennagel wordt verwijderd en drukvrij gelegd. De pedicure of podotherapeut begeleidt het groeiproces van de nagel met coopoline (soort watje). Coopoline wordt onder de ingegroeide teennagel geplaatst zodat de huid niet in contact komt met de nagelwal waardoor ingroeien niet mogelijk is. Coopoline zorgt ervoor dat de nagelplaat wordt opgetild waardoor de nagel over de huid groeit en niet meer in de huid steekt.
Wanneer coopoline te weinig invloed heeft of de nagelvorm te afwijkend is, wordt er in sommige gevallen een nagelbeugel geplaatst zodat de hoekjes van de teennagel niet in de huid van de nagelwal kunnen groeien.

Medische/chirurgische behandelingen voor ingegroeide teennagels

Partiële nagelresectie onder locoregionale anesthhersie

Voor ernstige of terugkerende ingegroeide nagels kan een partiële nagelresectie onder locoregionale anesthesie (verdoving) plaast vinden. Uitgevoerd door een gespecialiseerd podotherapeut.
Dit vindt plaats op verwijzing van de huisarts. Allereerst wordt er een verdoving geplaatst. Vervolgens wordt het wild vlees en het ingroeiende deel verwijderd en als laatste wordt in de nagelmatrix fenol gedruppelt. Na de behandeling wordt er een drukverband aangelegd en zal genezing plaats vinden varierend van 3 tot 6-7 weken. Binnen 14 dagen wordt er een afspraak uitgevoerd voor wondcontrole.

Antibiotica bij een infectie/ontsteking

Bij een infectie/ontsteking aan een ingegroeide nagel beoordeelt de podotherapeut de ernst en verwijst indien nodig door naar een huisarts voor antibiotica. De huisarts kan dan de geschikte antibiotica voorschrijven, oraal of als topische crème, afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt en de ernst van de infectie/ontsteking. Deze doorverwijzing is belangrijk om ervoor te zorgen dat de infectie/ontsteking effectief wordt bestreden en om verdere complicaties te voorkomen.

Preventieve maatregelen voor ingegroeide nagels

Juiste nagelverzorging

Een goede nagelverzorging is essentieel om ingegroeide nagels te voorkomen. Nagels dienen recht en niet te kort geknipt te worden. Het is belangrijk om een scherpe, schone nagelknipper of een nagelschaar te gebruiken specifiek bedoeld voor teennagels.

Juiste schoenen dragen

Het dragen van goed passende schoenen speelt een cruciale rol in de preventie van ingegroeide nagels. Schoenen moeten voldoende ruimte bieden voor de tenen zonder te knellen of druk uit te oefenen op de nagels. Kies schoenen met een hoge/brede teenbox en vermijd hoge hakken, omdat die extra druk op de tenen zetten en het risico op ingegroeide nagels verhogen.

Infecties bij ingegroeide nagels

Een van de meest voorkomende complicaties van een onbehandelde ingegroeide nagel is de ontwikkeling van een infectie in de teen. Wanneer de nagel de huid doorboort, kan dit een toegangspunt vormen voor bacteriën, wat resulteert in infectie. Dit kan gepaard gaan met een ontsteking waarbij symptomen zoals roodheid, zwelling, warmte, en pus ontstaan.

Ernstige pijn in de teen

Ingegroeide nagels kunnen ernstige en aanhoudende pijn veroorzaken, vooral wanneer druk wordt uitgeoefend door schoenen of tijdens het lopen. Deze pijn kan dagelijkse activiteiten belemmeren en de kwaliteit van leven aanzienlijk verminderen. Regelmatige pijn kan ook leiden tot wijzigingen in de looppatronen, wat weer andere voet, knie, heup of rugproblemen kan veroorzaken.

Blijvende schade aan nagels

Als een ingegroeide nagel langdurig onbehandeld blijft, kan dit leiden tot permanente schade aan het nagelbed en de omliggende structuren. Dit kan resulteren in blijvende vervorming van de nagel, wat niet alleen een esthetisch probleem is, maar ook de kans op herhaalde ingegroeide nagels verhoogt.

Vertrouwde bronnen voor advies en behandeling van ingegroeide nagels

Als je last hebt van ingegroeide nagels of meer informatie wilt over preventie en behandeling, zijn er enkele deskundigen die je kunt raadplegen.

Podotherapeut

Podotherapeuten zijn gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van voetaandoeningen, waaronder ingegroeide nagels. Zij bieden gespecialiseerde zorg, waaronder het veilig verwijderen van het ingegroeide deel van de nagel, advies over juiste nagelverzorging, en het voorschrijven van ortheses of steunzolen indien nodig. Voor terugkerende problemen of complexe gevallen is een podotherapeut de aangewezen specialist.

Pedicure

Pedicures met een aantekening voor medische voetzorg, kunnen ook hulp bieden bij de zorg voor ingegroeide nagels. Zij kunnen adviezen geven over de dagelijkse verzorging van de voeten en nagels, en helpen met preventieve maatregelen om ingegroeide nagels te voorkomen.

Laten we samen beter worden
Wij helpen u met stappen vooruit!
Podotherapie Mirna van Vught-1