Een wrat (verruca) in de podotherapeutische praktijk

In de praktijk van Mirna van Vught is het zien van een wrat geen opvallend fenomeen. Als podotherapeut zie regelmatig wratten voorbij komen in de praktijk. In deze blog lees je meer over wat een wrat inhoudt en wat de rol van de podotherapeut kan zijn bij een wrat.

Wat is een wrat?

De medische term voor een wrat wordt een verruca genoemd. Wratten zijn kleine huidgezwellen die door het humaan papillomavirus (HPV) wordt veroorzaakt. De virussen die wratten veroorzaken zijn in de meeste gevallen onschuldig, echter zijn wratten wel erg besmettelijk. Deze onschuldige wratten ontstaan in de meeste gevallen op de handen (verruca vulgaris) of voeten (verruca plantaris). De incubatietijd bedraagt tussen de 2-6 maanden en vanwege deze lange periode is het lastig om te bepalen wanneer je met het virus besmet bent geraakt. Niet iedereen die met het virus in aanraking komt wordt besmet, dit ligt aan het immuunsysteem. Bij kinderen is het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld, waardoor zij vatbaarder zijn dan volwassenen.

Het herkennen van een wrat

Een verruca kan je in de meeste gevallen herkennen aan de witte bloemkoolachtige structuur.

De meeste voetwratten (verruca plantaris) worden opgelopen in openbare ruimtes zoals zwembaden, doucheruimtes en kleedkamers. Vaak ontstaan wratten aan de onderzijde (plantaire zijde) van de voetzool en kan er een laagje eelt overheen zitten, dit wordt veroorzaakt door druk en wrijving.

De rol van een podotherapeut

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen of er sprake is van een verruca, vanwege de besmettelijkheid wordt dit altijd gedaan met handschoenen. Een verruca geeft in de meeste gevallen pijn wanneer erin geknepen wordt. Wanneer er een laagje eelt over de verruca is ontstaan haalt de podotherapeut het eelt voorzichtig met een mesje (scalpel) of frees weg. Dit wordt voorzichtig gedaan omdat een verruca in de meeste gevallen direct gaat bloeden. Dit komt doordat wratten erg goed doorbloed zijn. Toch moet het laagje eelt zo ver mogelijk weg worden gehaald, zodat de huisarts de verruca kan aanstippen met salicylzuurpreparaten en bevriezen met vloeibare stikstof. De podotherapeut kan podotherapeutische steunzolen aanmeten ter verbeteren van de drukverdeling en correctie van de voeten, zodat er minder druk en wrijving ontstaan op de verruca.

 

Laten we samen beter worden
Wij helpen u met stappen vooruit!
Podotherapie Mirna van Vught-1