Fasciitis plantaris. Wat is Fascia Plantaris?
De Fascia Plantaris is een grote peesplaat en bevindt zich aan de onderzijde van de voetzool. Deze pees verbindt de mediale zijde (binnenzijde) van de calcaneus (hielbeen) met de voorvoet. De Fascia Plantaris gaat t.h.v. de mediale zijde van de calcaneus over in de achillespees.
Wat is Fasciitis Plantaris?
Surmenage van de Fascia Plantaris is een irritatie of overbelasting van de peesplaat. Een Fasciitis Plantaris is het stadium na de surmenage, waarbij er ontstekingsverschijnselen (roodheid, warmte, zwelling, verminderde bewegingsuitslag en pijn) aanwezig kunnen zijn. De ontsteking lokaliseert zich aan de medioplantaire zijde (binnenzijde voetzool) van de calcaneus (hielbeen).
Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van Fasciitis Plantaris?
- Het voettype kan van invloed zijn voor het ontstaan van Fasciitis Plantaris, voornamelijk platvoeten of holle voeten hebben vaak last van Fasciitis Plantaris.
- Een standsafwijking van de voet kan een rol spelen. Overpronatie (het naar binnen kantelen van het voetgewelf) geeft verhoogde trekkrachten aan de Fascia Plantaris.
- Verkorte kuitspieren, hierdoor ontstaat er continue rek van de achillespees op de aanhechting van de Fascia Plantaris onder de voet.
- Het dragen van verkeerd schoeisel. Te denken valt aan: slap schoeisel, schoenen met onvoldoende demping.
- Lang staan of lopen waarbij veel druk op de calcaneus (hielbeen) wordt uitgeoefend.
- Gewichtsverandering/ overgewicht.
Symptomen Fasciitis Plantaris
- Startpijn, afhankelijk van de ernst van de aandoening verdwijnt deze pijn na een paar stappen.
- Scherpe, stekende pijn tijdens en na (zware) belasting / staan aan het mediale tuber calcaneï ter hoogte van de aanhechting van de Fascia Plantaris op de calcaneus (hielbeen).
- Ontstekingsverschijnselen ter hoogte van de aanhechting van de Fascia Plantaris.
- Lopen op blote voeten verergerd de pijn.
- Lopen op harde ondergrond is pijnlijker.
Behandeling Fasciitis Plantaris
-
- Podotherapeutische steunzolen dragen bij aan het corrigeren van de voetstand en het looppatroon. Hierdoor zal de peesplaat onder de voet tot rust komen waardoor pijnklachten zullen verdwijnen.
- Schoenadvies: het dragen van stevig schoeisel met juiste demping en een stijvere loopzool.
- Koelen op de pijnlijke plek (symptomatisch).
- Rust.
- Eventueel in samenspraak met fysiotherapeut rekoefeningen uitvoeren om de (verkorte) kuitspieren te verlengen, waardoor er minder trekkrachten ontstaan op de Fascia Plantaris.
- Medical taping aanleggen ter stimulering doorbloeding en ontlasting van de Fascia Plantaris en de kuitspieren.
- Ontstekingsremmers, corticosteroïdinjectie of operatie.
De rol van een podotherapeut
De podotherapeut kan net als de pedicure de nagel op een juiste manier verzorgen. De nagel wordt vaak dunner gefreesd en geknipt. Onder een schimmelnagel komt vaak een hoeveelheid witte troep vandaan, dit is de schimmel gemengd met zeepresten en pluisjes van de sokken. Met een tamponage haak of excavator wordt de nagel goed schoongemaakt. Doordat de nagel dunner wordt gemaakt ontstaat er minder druk op de nagel wat verlichting geeft. Let wel op dat de nagel niet te dun wordt gemaakt.
Lees ook het volgende bericht: Hielspoor, wat is dat precies?