In de praktijk van Podotherapie Mirna van Vught is een ingegroeide teennagel een veelvoorkomend probleem. Een ingegroeide teennagel in het latijn heet= Unguis incarnatus.
Een ingegroeide teennagel komt vaak voor bij de grote teen, maar kan ook bij de andere tenen ontstaan. Een ingegroeide teennagel gaat vaak gepaard met pijn en een ontsteking (roodheid/zwelling/warmteverschil/ pijn en een gestoorde functie). In veel gevallen kan een ingegroeide teennagel voorkomen worden. Het is daarom belangrijk om te weten hoe een ingegroeide teennagel ontstaat en hoe een ingegroeide teennagel voorkomen en behandeld kan worden.
Het ontstaan van een ingegroeide teennagel
In veel gevallen wordt een ingegroeide teennagel veroorzaakt door het verkeerd afknippen van de teennagel. Het rond afknippen van de nagels (zoals bij de vingernagels), het schuin wegknippen van de hoeken en randen van de teennagels en het te kort afknippen van de teennagels zijn vaak de boosdoeners. Hierdoor kan het puntje van de zijkant van de nagel (spicula) in de buiten- of binnenkant van het nagelbed groeien. Hierdoor kan de nagelwal verdikt raken en kan er een wondje ontstaan wat kan gaan ontsteken. Hierdoor kan er wild vlees (granulatieweefsel) en pus ontstaan. Een ingegroeide teennagel komt meestal voor aan de grote teen bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar.
Een ingegroeide teennagel gaat vaak gepaard met een ontsteking. Een ontsteking wordt veroorzaakt doordat het lichaam de ingroeiende nagel uit de huid wilt verwijderen. Dit gaat vaak gepaard met pijn/roodheid/zwelling/warmteverschil en een gestoorde functie.
Hoe een ingegroeide teennagel te voorkomen?
Het is belangrijk om de nagels recht af te knippen en niet te kort te knippen, hierdoor voorkom je dat de huid niet omhoog groeit en dat de nagel niet in de huid kan steken.
Tevens zijn schoenen een belangrijke factor in het voorkomen van een ingroeiende nagel. Het is belangrijk om 0,5 cm ruimte over te houden bij de langste teen, vaak is dit de grote teen of de tweede teen. Hierdoor ontstaat er geen wrijving van de schoen op de nagel. Sportschoenen zijn in de meeste gevallen groter als gewone schoenen. Tijdens sportbeoefening schuift de voet meer naar voren waardoor er meer druk op de nagel wordt uitgeoefend.
Het behandelen van een ingegroeide teennagel.
Het is belangrijk om een ingegroeide teennagel goed schoon te houden en te ontsmetten met bijvoorbeeld Betadine. Wanneer er een ontsteking aanwezig is (pijn/roodheid/zwelling/warmteverschil en een gestoorde functie) is het verwijderen van de spicula van de ingegroeide teennagel noodzakelijk. Het verwijderen van de spicula van de ingegroeide teennagel wordt uitgevoerd door een pedicure of podotherapeut. De spicula van de ingegroeide teennagel wordt verwijderd en drukvrij gelegd. De pedicure of podotherapeut begeleidt het groeiproces van de nagel met coopoline (soort watje). Coopoline wordt onder de ingegroeide teennagel geplaatst zodat de huid niet in contact komt met de nagelwal waardoor ingroeien niet mogelijk is. Coopoline zorgt ervoor dat de nagelplaat wordt opgetild waardoor de nagel over de huid groeit en niet meer in de huid steekt.
Wanneer coopoline te weinig invloed heeft of de nagelvorm te afwijkend is, wordt er in sommige gevallen een nagelbeugel geplaatst zodat de hoekjes van de teennagel niet in de huid van de nagelwal kunnen groeien.
Als allerlaatste behandelmethode wordt er een chirurgische behandeling uitgevoerd. Dit wordt een partiele nagelresectie middels fenol genoemd waarbij een stuk nagel chirurgisch wordt weggesneden.
Lees ook het de pagina: Nagelproblemen