BeenlengteverschilMorbus Osgood-Schlatter (MOS) is de meest voorkomende overbelastingsblessure bij kinderen. Deze blessure is gelokaliseerd met pijn aan de knie. In deze blog word uitleg gegeven over het ontstaan, de risicofactoren die van invloed zijn en de behandeling bij Morbus Osgood-Schlatter.
Morbus Osgood-Schlatter is een overbelastingblessure van de knie die tijdens de groei optreedt. Osgood- Schlatter is een ontsteking van de aanhechting van de kniepees (Latijnse benaming= patellapees) op het scheenbeen (tibia). De patellapees hecht zich aan op een hard botstuk onder de knie (tuberositas tibiae). Morbus Osgood-Schlatter komt vooral voor bij jongens tussen de 10-15 jaar en bij meisjes tussen de 8-12 jaar. In de meeste gevallen zijn deze kinderen actief bezig met sporten. Explosieve sporten met veel sprinten/springen zoals voetbal en volleybal kunnen Morbus Osgood-Schlatter sneller uitlokken, omdat de trekkrachten van de pees op het bot hoog zijn tijdens deze sportbeoefening.
Symptomen Morbus Osgood-Schlatter
Er kan sprake zijn van ontstekingsverschijnselen van de tuberositas tibae (roodheid, warmte en/of zwelling). Activiteiten zoals rennen, springen, traplopen en hurken veroorzaken de pijn. De pijn speelt voornamelijk op tijdens intensief sporten. In rust neemt de pijn af.
Risicofactoren Morbus Osgood-Schlatter
Een verhoogde spierspanning van de vierkoppige skeletspier aan de voorzijde van de dij (M. Quadriceps Femoris). De M. Quadriceps Femoris heeft als functie de strekking van het kniegewricht en hecht zich aan bij de knieschijf. Een verhoogde spierspanning leidt tot verhoogde spanning op de Tuberositas os Tibiae, terwijl deze bij kinderen nog niet (volledig) verbeend/vergroeid is. Tijdens de groei/verbening is os Tuberositas Tibiae kwetsbaar wat Morbus Osgood-Schlatter kan veroorzaken. In de meeste gevallen komt Morbus Osgood-Schlatter vaker voor bij sportende kinderen dan bij kinderen die niet sporten. Deze sporten bestaan veelal uit basketbal, voetbal, volleybal en hardlopen. Deze sporten bestaan voornamelijk uit rennen, springen, op één been landen en snelle/scherpe bochten. Hierdoor wordt de aanhechting van de os Tuberositas Tibiae zwaar belast.
De podotherapeut in de behandeling van Morbus Osgood-Schlatter
De behandeling bij Morbus Osgood-Schlatter is moeilijk aangezien de klachten pas verdwijnen wanneer de groeischijf gesloten is. Op welke leeftijd de groeischijf sluit is bij ieder kind anders. Bij jongens gebeurt dit meestal rond hun 17e levensjaar en bij meisjes vaak iets eerder. Tot die tijd kunnen de klachten wel worden verminderd. Rust is erg belangrijk zodat er minder trekkrachten ontstaan op de groeischijf. De podotherapeut kan podotherapeutische (dempende) steunzolen maken om de voet en kniestand te corrigeren waardoor de trekkrachten minder worden waardoor de pijn afneemt.