Een klompvoet (pes equinovarus in Latijns) is een aangeboren voetafwijking van een of beide voeten bij een pasgeboren baby. Bij een klompvoet is er sprake van een combinatie van vier afwijkingen;
- De voet is naar binnen gedraaid (adductie van de voet).
- De voet staat in een spitsstand (equinus).
- Een holvoet (cavus) of de achtervoet wijst naar binnen (varusstand).
- Een klompvoet is in de meeste gevallen al vóór de geboorte zichtbaar op een echo. Een klompvoet komt voor bij iets meer dan één op de duizend pasgeborenen. Het komt twee keer zo vaak voor bij jongens als bij meisjes.
Oorzaak klompvoet
De etiologie is vrijwel onbekend, er is geen direct verband met het ontstaan van een klompvoet.
Aanleg en de positie van botten, pezen, spieren en gewrichtsbanden.
De ligging van het voetje in de baarmoeder, stuitligging en meerlingenzwangerschap.
Erfelijkheid speelt ook een rol.
Behandeling klompvoet
Wanneer er doormiddel van een echo is vastgesteld dat er een klompvoetje aanwezig is, wordt er een behandeling opgesteld door een (kinder) orthopedische chirurg. De chirurg doet lichamelijk onderzoek voor het stellen van de definitieve diagnose, hierbij wordt gebruik gemaakt van classificatiesystemen; dit zegt iets over de ernst van de klompvoet. De behandeling start in de meeste gevallen op de vijfde dag na de geboorte.
Er wordt gebruik gemaakt van de Ponseti-methode. Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van een gipsverband. De orthopedische chirurg veranderd de positie van de voet beetje bij beetje. Dit wordt doormiddel van het gipsverband gedaan waarbij het kindje vanaf de teen tot aan de lies wordt ingegipst om ervoor te zorgen dat de botten, spieren, pezen en banden zich naar de nieuwe positie gaan vormen. Iedere vier tot 7 dagen vind een nieuw gipsverband plaats met als gevolg dat de voet steeds meer in gewenste positie komt te staan. Gemiddeld zijn 6 gipsbehandelingen nodig. In een enkel geval geeft de Ponseti-methode niet het gewenste resultaat waardoor er een kleine operatie uitgevoerd moet worden. Bij deze operatie wordt de achillespees verlengd en de voet nogmaals 3 weken ingegipst. Na de gipsperiode komt een brace aan te pas. Deze brace moet ervoor zorgen dat de voeten in de juiste positie blijven staan. Deze brace wordt in de eerste drie maanden ongeveer 23 uur gedragen. Daarna alleen nog maar in de nacht tot het kindje ongeveer 4 jaar oud is.
Bekijk ook ons bericht: Wist u dat?