stappen-vooruit_001

ONDERZOEK:

Als u voor de eerste keer bij een podotherapeut komt, voert deze een uitgebreid onderzoek uit naar de oorzaak van uw klacht.
Hierbij komen de volgende aspecten uitvoerig aan de orde:

Anamnese:

Een voorafgaand vraaggesprek met daarin persoonlijke gegevens, uitgebreide algemene informatie over de klacht en korte informatie d.m.v. gerichte vragen.

Inspectie:

Het visueel waarnemen van afwijkingen aan de huid en vorm van het lichaam volgens bepaalde richtlijnen. 

Meting van de stand van het bekken:

Het vaststellen of er een scheefstand aanwezig is.

Palpatie:

Het uitlokken van pijnklachten en kijken naar mogelijke afwijkingen in botstructuren en pijnlijke plekken.

Functieonderzoek:

Hierbij worden o.a. de beweeglijkheid en de stabiliteit van de gewrichten in de voeten en enkels onderzocht. Indien nodig wordt ook een functieonderzoek van de knieën, heupen en/of rug uitgevoerd. In sommige gevallen is het nodig om spiertesten uit te voeren en te kijken op welke plaatsen bij welke druk of houding pijn ontstaat, om zo de klachten te kunnen lokaliseren. Ook geeft het functieonderzoek informatie over het kunnen toepassen van eventuele correcties.

Ganganalyse:

Hierbij wordt gekeken naar de afwikkeling en de beweging van de voet en naar de beweging van de knieën, heupen en de romp.

Podoscopie:

Een podoscoop bestaat uit een glasplaat waaronder een spiegel is gemonteerd om de onderzijde van de voet te reflecteren. Het geheel wordt verlicht door middel van een lamp. De lamp zorgt ervoor dat de drukverdeling van de onderzijde van de voet zichtbaar is.

Afdrukken:

Met een 3D scan wordt er een digitale voetafdruk gemaakt van uw voeten. Hierbij wordt de lengte, breedte en hoogte van de voet exact opgemeten en kan er een podotherapeutische zool gemaakt worden.

Schoeninspectie:

De schoen kan allerlei nuttige informatie verschaffen door het slijtpatroon van de zolen en de toestand van het bovenwerk te bekijken. Neem daarom bij een bezoek aan de podotherapeut schoenen mee waarop al veel is gelopen.

Differentiaal diagnose:

Na het onderzoek wordt een (differentiaal) diagnose en een therapieplan voorgesteld. De therapiedoelen worden besproken met de patiënt. Na goedkeuring van de patiënt wordt de therapie toegepast.

Neem bij uw eerste afspraak de volgende zaken mee:

  • Uw legitimatiebewijs
  • De verwijzing van uw arts of specialist (indien ontvangen)
  • Het pasje van de zorgverzekeraar
  • Schoenen (sport) die veel gedragen zijn