mirna-van-vught

PODOTHERAPIE:

Wat is podotherapie?

Een podotherapeut is een paramedicus en behandelt mensen met klachten aan de voeten, enkels, knieën, heupen, bekken en rug, die voortkomen uit het niet goed functioneren en/of afwijkende stand van de voeten. Voeten zijn de basis van uw lichaamshouding en een slechte basis kan van invloed zijn op de rest van uw lichaam. Podotherapeuten zijn specialist op het gebied van de voet en behandelen deze klachten.
Het doel is dat de onderzoeker door middel van het stellen van de juiste vragen en het uitvoeren van een gedegen onderzoek een klinisch beeld krijgt, om de oorzaak van de klacht aan te pakken.

Waarvoor kunt u bij een podotherapeut terecht?

Een podotherapeut behandelt:

  • Standafwijkingen van de voeten.
  • Standafwijkingen van de tenen of nagels.
  • Voetklachten als gevolg van overbelasting of vermoeidheid.
  • Knie-, heup-, rugklachten die veroorzaakt worden door een afwijkende voetstand en/of looppatroon.
  • Sportblessures.
  • Ingegroeide teennagel(s).
  • Terugkerende likdoorns of overmatige eeltvorming.
  • Specifieke stand- en houdingsklachten bij kinderen.
  • Specifieke stand- en houdingsklachten bij ouderen.
  • Specifieke voetproblemen bij Diabetes Mellitus.
  • Specifieke voetproblemen bij Reumatoïde Artritis.

Behandelmethoden:

Er zijn verschillende podotherapeutische behandelmethoden om de oorzaak van de klacht weg te halen. Enkele voorbeelden van behandelmethoden zijn:

Podotherapeutische zolen:

Bij de Podotherapeutische zolen worden stands- of vormafwijkingen van de voet, knie, heup en/of rug gecorrigeerd of gecompenseerd.

Podotherapeutische zolen zorgen voor een betere drukverdeling en voor het beter functioneren van de voet. De podotherapeutische zool wordt door middel van een 3D scan gemaakt, het voordeel van deze techniek is dat de lengte, breedte en hoogte van de voet exact wordt opgemeten. Met behulp van de gegevens van deze meting worden de zolen computergestuurd uitgefreesd. Hierdoor is iedere zool uniek en voor niemand hetzelfde.

Siliconen ortheses (teenstukjes):

De siliconen orthese wordt gemaakt om de stand van uw tenen te corrigeren, drukplekjes te voorkomen en/of te verminderen en wrijving van de tenen te voorkomen en/of te verminderen. Een afwijkende teenstand kan leiden tot pijnklachten aan de tenen, eelt of likdoorns. De orthese wordt op uw voet gemaakt en is voor iedereen anders.

Diabetes screening:

Tijdens een diabetes screening worden neurologische testen uitgevoerd om het oppervlakkige en het diepe gevoel te testen. Ook worden de vaten getest door de pulsaties te controleren om perifeer arterieel vaatlijden vast te stellen. Tevens wordt de voetstand gecontroleerd, er wordt gelet op drukplekken en/of wondjes en ook worden de schoenen beoordeeld.

Diabetische voet:

Mensen met diabetes hebben meer kans op problemen met de voeten en huid dan mensen zonder diabetes. Een podotherapeut kan helpen wat betreft het voorkomen van verdere standsafwijkingen, met het verzorgen van wondjes, het controleren van het oppervlakkige en diepe gevoel, de doorbloeding, het opsporen van eventuele infecties en het geven van voorlichting en adviezen.

Reumatische voet:

Mensen met reuma hebben vaak te maken met verschillende verschijnselen aan de voeten en/of enkels. Deze mensen hebben bijvoorbeeld te maken met vergroeiingen aan tenen, middenvoetsbeentjes en gewrichten, waardoor er pijn kan ontstaan bij lopen en staan. Een podotherapeut kan helpen om de pijnklachten te verminderen en het lopen te vergemakkelijken.

Toepassen van tape technieken:

Een taping is een voorlopige therapie en wordt vaak gebruikt in afwachting van een definitieve therapie. Het doel van taping is dat een pees, spier of ligament direct wordt ontlast, waardoor er onmiddellijk pijnverlichting ontstaat.

Vilttherapie:

Door het vervaardigen van vilttherapie worden er pijnlijke drukplekken en/of wonden drukvrij gelegd. Hierdoor worden pijnlijke drukplekken en/of wonden ontlast waardoor ze kunnen genezen.

Nagelbeugels:

Een nagelbeugel wordt gemaakt als men last heeft van ingegroeide nagels of bolle (hyperconvexe) nagels. Een nagelbeugel is een dun draadje wat op de nagel wordt geplaatst en vastgezet, om de druk van de nagelwal weg te halen. Hierdoor kan de vorm van de nagel worden gecorrigeerd. Een nagelbeugel is een goede oplossing om een eventuele operatie tegen te gaan.

Instrumentele behandelingen:

Heeft u last van uw nagels, zoals vervormingen, schimmelnagels of ingegroeide nagels waardoor u uw nagels niet meer zelf kan knippen? Of heeft u last van overmatige eeltvorming en/of likdoorns dan kunt u hiervoor bij een podotherapeut terecht. Ook geven wij adviezen bij pathologie van de huid en/of nagels.

Wondbehandeling:

U kunt bij een podotherapeut terecht voor een goede verzorging van uw wonden, om het genezingsproces te bevorderen. Diabetes patiënten hebben vaak last van wonden. Tijdens de behandeling maken wij de wond schoon en verwijderen we eventueel omliggend eelt. Vervolgens wordt er zalf opgesmeerd en een verbandmiddel gekozen.

Schoenadvies en voorlichting:

Tijdens het onderzoek worden de schoenen geïnspecteerd. Er wordt gekeken of de schoen voldoende steun geeft, of het buigpunt op de goede plek zit, of de hakhoogte goed is, of de sluiting op de wreef goed is, of de schoen lang en breed genoeg is, of de teenbox voldoende hoog is en of er een teensprong aanwezig is.