Fasciitis plantaris (peesplaatontsteking) is een veelvoorkomende (sport-) blessure die zich kenmerkt aan pijn onder één of beide hielen. De functie van de peesplaat is de voet ondersteunen en schokken tijdens het lopen opvangen.
De peesplaat (fascia plantaris) bevindt zich onder de voetzool en loopt van de onderzijde van het hielbeen (de calcaneus) naar de tenen. In veel gevallen ontstaat fasciitis plantaris doordat de peesplaat (fascia plantaris) teveel en langdurig gerekt wordt. Hierdoor kunnen er beschadigingen of overbelasting van de peesplaat (fascia plantaris) ontstaan. De pijn/ontsteking is meestal aanwezig bij de aanhechting van de fascia plantaris op het hielbeen.
In de volksmond worden klachten aan de peesplaat (fascia plantaris) ook wel ‘hielspoor’ genoemd. Dit is echter fout; hielspoor is namelijk een verkalking ter hoogte van de aanhechting van de peesplaat (fascia plantaris) op het hielbeen. Bij fasciitis plantaris (peesplaatontsteking) is er geen verkalking op het hielbeen aanwezig.