Het ontstaan en voorkomen van een hallux valgus

Stand en/of vormafwijking van de voet

Een hallux valgus is een veelvoorkomend probleem voornamelijk bij ouderen. Een hallux valgus gaat vaak gepaard met pijn en ongemak. In deze blog lees je wat een hallux valgus is, en welke rol de podotherapeut heeft in het voorkomen/verminderen van de hallux valgus klachten.

hallux valgus

Hoe ontstaat een hallux valgus?

De etiologie ook wel de ontstaansgeschiedenis genoemd van een hallux valgus is onbekend. Echter zijn er wel factoren bekend die van invloed zijn op het ontstaan van een hallux valgus, zoals bijvoorbeeld erfelijkheid, geslacht (het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen), slecht passend schoeisel, voettype en trauma (ongeluk).

In veel gevallen ontstaat een hallux valgus door een afwijkend voettype. Door een naar binnen kanteling van de voet ontstaat er een verhoogde druk op de grote teen. De grote teen wordt tijdens het lopen herhaaldelijk naar binnen gedrukt wat een scheefstand van de teen veroorzaakt. Ook schoeisel is van invloed, het dragen van smaller schoeisel kan de scheefstand van de grote teen verergeren met als gevolg hamer/klauwtenen. Tevens kan door een externe factor van buitenaf (trauma) ook een hallux valgus ontstaan.

Wat is de rol van een podotherapeut bij klachten aan een hallux valgus?

Een hallux valgus hoeft niet altijd gepaard te gaan met pijn en ongemak. Soms neemt het cosmetische aspect de overhand om de hallux valgus te laten opereren omdat de teen als ‘minder mooi’ wordt gezien. Gezien de ernst van de scheefstand van de teen en de mate van pijn gaat deze operatie niet zonder gevolgen.

1. Er kan een verminderde mobiliteit van het grote teengewricht ontstaan door het rechtzetten van de teen.
2. Ook kan er een verminderde stabiliteit ontstaan omdat er minder goed kan worden afgewikkeld over het grote teengewricht.
3. De bloedtoevoer naar de voeten is al slechter vanwege de grotere afstand van het hart ten opzichte van lichaamsdelen die dichterbij liggen. Het dunne spier- en huidweefsel is onderhevig aan mechanische stress bij belasting na een ingreep wat kan leiden tot slechtere wondgenezing.
4. Wanneer erfelijkheid een rol speelt is de kans op een terugkerende hallux valgus na de operatie groot.

Vandaar dat de podotherapeut een hallux valgus operatie in de meeste gevallen afraadt. De podotherapeut kan een bijdrage leveren aan.

1. Het beoordelen van de schoenen en het geven van schoenadvies. Het is belangrijk bij een hallux valgus dat de schoenen voldoende breed zijn zonder naden en stiksels. Smalle schoenen kunnen leiden tot verergering van de scheefstand gepaard met meer pijnklachten.
2. De podotherapeut kan ook steunzolen aanmeten ter correctie van de afwijkende voetstand (bijvoorbeeld het naar binnen kantelen van de voet) en ter ontlasting van het grote teengewricht. De steunzolen dienen ter preventie van verergering van de scheefstand en ter verbetering van de afwikkeling over het grote teengewricht voor meer stabiliteit.
3. Door een hallux valgus kan er druk ontstaan tussen de tenen met als gevolg eelt of likdoorns. Ter correctie/ bescherming van de teenstand en ter vermindering van de druk tussen de tenen kan de podotherapeut teenstukjes maken. Dit geldt ook voor correctie teenstand van hamer/klauwtenen veroorzaakt door een hallux valgus.

Indien het bovenstaande allemaal niet voor klachtsvermindering zorgt wordt er pas nagedacht aan een operatieve ingreep ter correctie van de stand van de hallux valgus.

Bronnenlijs
Reina, M., Lafuente, G., Manuera, P.V. (2012) Effect of custom-made foot orthoses in female hallux valgus after one-year follow up. Prosthetics ans Orthotics International, 37(2), 113-119.

Easley, M.E., Reach, J.S., Trnka, H.J. (2009) Evidence-Based Orthopaedics: the best answers to clinical questions. Chapter 73. What Is the Best Treatment for Hallux Valgus?, 479-491.

Wülker, N, Mittag, F. (2012) The Treatment of Hallux Valgus. Deutsches Ärzteblatt International, 109(49), 857-86

Laten we samen beter worden
Wij helpen u met stappen vooruit!