Podotherapie

Wat is podotherapie?

Een podotherapeut is een paramedicus en behandelt mensen met klachten aan de voeten, enkels, knieën, heupen, bekken en rug die voortkomen uit het niet goed functioneren en/of afwijkende stand van de voeten. Voeten zijn de basis van uw lichaamshouding, een slechte basis kan van invloed zijn op de rest van uw lichaam.

Podotherapeuten zijn specialist op het gebied van de voet en behandelen deze klachten.

Het doel is dat de onderzoeker door middel van het stellen van de juiste vragen en het uitvoeren van een onderzoek een klinisch beeld krijgt, om de oorzaak van de klacht aan te pakken.

Wanneer podotherapie?

Men gaat naar een podotherapeut voor:

 • Standsafwijkingen van de voeten.
 • Standsafwijkingen van de tenen of nagels.
 • Voetklachten als gevolg van overbelasting of vermoeidheid.
 • Knie-, heup-, rugklachten die veroorzaakt worden door een verkeerde voetenstand en/of looppatroon.
 • Sportblessures.
 • Ingegroeide teennagel(s).
 • Instrumentele voetbehandeling/ pedicure voetbehandeling.
 • Terugkerende likdoorns of overmatige eeltvorming.
 • Specifieke stand- en houdingsklachten bij kinderen.
 • Specifieke stand- en houdingsklachten bij ouderen.
 • Specifieke voetproblemen bij Diabetes Mellitus.
 • Specifieke voetproblemen bij Reumatoïde Artritis.

Wie vergoed podotherapie?

De behandeling door podotherapeuten valt niet onder de basisverzekering. Podotherapie wordt in de meeste gevallen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De vergoedingen voor podotherapie vallen niet onder het eigen risico. Het merendeel van de zorgverzekeraars vergoedt een groot deel van de behandelingen en/of zolen. Als u een bezoek brengt aan onze praktijk, is het verstandig om van tevoren bij uw zorgverzekeraar te informeren wat de vergoedingen zijn. In geval van onduidelijkheden raden wij u aan om contact op te nemen met de zorgverzekeraar.

Heeft u diabetes met een verhoogd risico op complicaties dan vindt vergoeding vanuit de basisverzekering plaats.

Onderzoek

Als u voor de eerste keer bij Podotherapie Helmond Mirna van Vught komt, wordt er een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de oorzaak van uw klacht. Hierbij komen diverse aspecten aan de orde.

Anamnese

Een voorafgaand vraaggesprek met daarin persoonlijke gegevens, uitgebreide algemene informatie over de klacht en korte informatie d.m.v. gerichte vragen.

Inspectie

Het visueel waarnemen van afwijkingen aan de huid en vorm van het lichaam volgens bepaalde richtlijnen.

Meting van de stand van het bekken

Het vaststellen of er een scheefstand aanwezig is.

Palpatie

Het uitlokken van pijnklachten en kijken naar mogelijke afwijkingen in botstructuren en pijnlijke plekken.

Functieonderzoek

Hierbij worden o.a. de beweeglijkheid en de stabiliteit van de gewrichten in de voeten en enkels onderzocht. Indien nodig wordt ook een functieonderzoek van de knieën, heupen en/of rug uitgevoerd. In sommige gevallen is het nodig om spiertesten uit te voeren en te kijken op welke plaatsen bij welke druk of houding pijn ontstaat, om zo de klachten te kunnen lokaliseren. Ook geeft het functieonderzoek informatie over het kunnen toepassen van eventuele correcties.

Ganganalyse

Hierbij wordt gekeken naar de afwikkeling en de beweging van de voet en naar de beweging van de knieën, heupen en het romp.

Podoscopie

Een podoscoop bestaat uit een glasplaat waaronder een spiegel is gemonteerd om de onderzijde van de voet te reflecteren. Het geheel wordt verlicht door middel van een lamp. De lamp zorgt ervoor dat de drukverdeling van de onderzijde van de voet zichtbaar is.

3D scan

Met een 3D scan wordt er een digitale voetafdruk gemaakt van uw voeten. Hierbij wordt de lengte, breedte en hoogte van de voet exact opgemeten en kan er een podotherapeutische zool gemaakt worden.

Dit wordt uitgevoerd met behulp van moderne 3D apparatuur. Podotherapie Mirna van Vught maakt gebruik van de modernste technieken, wat zeker merkbaar is aan het comfort van bijvoorbeeld zolen of andere aanpassingen.

Podotherapie Mirna van Vught werkt met het nieuwste CAD/CAM systeem van Voxelcare. Ook beschikt Podotherapie Mirna van Vught over een eigen freesmachine. Dit betekent dat podotherapie Mirna van Vught uw zolen volledig zelf maakt. Uw zolen worden van het begin tot eind in eigen huis gemaakt. Hierdoor kunnen we de productie nog beter optimaliseren en kunnen wij u snel van dienst zijn met het leveren van uw zolen.

Schoeninspectie

De schoen kan allerlei nuttige informatie verschaffen door het slijtpatroon van de zolen en de toestand van het bovenwerk te bekijken. Neem daarom bij een bezoek aan de podotherapeut schoenen mee waarop al veel is gelopen.

Differentiaal diagnose

Na het onderzoek wordt een (differentiaal) diagnose en een therapieplan voorgesteld. De therapiedoelen worden besproken met de patiënt. Na goedkeuring van de patiënt wordt de therapie toegepast.

Ons team
Specialisten
Partners
Wij werken samen met
Laten we samen beter worden
Wij helpen u met stappen vooruit!