Het voorkomen van voetklachten in de zomerperiode

Een veelvoorkomend probleem in de podotherapeutische praktijk is terugkerende voetklachten tijdens en/of de zomerperiode. Het is daarom belangrijk om te weten wat de oorzaak is voor het ontstaan van voetklachten in de zomermaanden en hoe deze klachten kunnen worden voorkomen.

Veel mensen krijgen bij hoge temperaturen last van transpirerende voeten, voornamelijk tijdens het dragen van dichte schoenen. Hierdoor worden de dichte schoenen minder gedragen en worden de slippers uit de kast gehaald. In de meeste gevallen zijn deze slippers niet geschikt om verre afstanden op te lopen of lang op te staan. Veel slippers zijn gemaakt van slapmateriaal (flipflops) en bieden niet genoeg stevigheid/ondersteuning voor de voet en enkels. De spieren/pezen en banden moeten hierdoor harder werken om het lichaam te stabiliseren waardoor er een overbelasting in de voet kan optreden. Dit is vaak een van de oorzaken voor het ontstaan van voetklachten in de zomerperiode.

De podotherapeut kan met behulp van een steunzool de standsafwijking van de voet corrigeren. Deze correctie kan de trekkrachten van de spieren/pezen doen minderen zodat de spieren/pezen ontlast worden en de overbelasting tot rust kan komen en de pijn kan afnemen. Steunzolen worden gedragen in dichte schoenen en passen vaak niet in slippers/sandalen. Hierdoor neemt de kans toe dat mensen tijdens de zomerperiode minder de steunzolen dragen met als gevolg dat de voet niet wordt gecorrigeerd, waardoor de trekkrachten/overbelasting kan toenemen en de pijn terugkeert. Om dit te probleem te voorkomen bied Zlippo een mogelijkheid. Het voetbed van Zlippo is het zelfde voetbed als die van de steunzool waardoor de werking tijdens het dragen van slippers hetzelfde is en voetklachten kunnen worden voorkomen. Zlippo heeft verscheidende modellen slippers/sandalen in verschillende kleuren.

Een andere veelvoorkomende oorzaak is de intensieve trainingen na de zomerstop. Na de zomerstop willen veel sporters het nieuwe sportseizoen goed beginnen en wordt er intensief getraind. Deze trainingsbelasting is bij de meeste sporters minder tijdens de zomerperiode waardoor de kans op blessures toeneemt. Om klachten te voorkomen is het beter om rustig te starten met het nieuwe seizoen en de trainingsintensiteit te minderen, waardoor het lichaam went aan het sporten en de kans op blessures afneemt.

Lees ook het bericht: Voorkomen van ingegroeide teennagels

Laten we samen beter worden
Wij helpen u met stappen vooruit!