Morbus Köhler I

Kindervoeten: Wat is M. Köhler I?

Morbus Köhler I komt vaak alleen bij kinderen in de leeftijd tussen de 3 en 8 jaar voor. In de regel vaker bij jongens dan bij meisjes. Het is een aseptische botnecrose aan het os naviculare. Het os naviculare is een van de zeven voetwortelbeentjes wat zich bevindt aan de binnenzijde van het voetgewelf (zie afbeelding 1). Bij aseptische botnecrose is er tijdelijk of permanent verlies van bloedtoevoer naar het bot.
De oorzaak voor aseptische botnecrose is vaak onbekend. Mogelijk is het bloedvat naar het os naviculare afgekneld. Het os naviculare kent een late verbening, twee tot vier jaar na de geboorte vindt dit plaats. De kans bestaat dat het bloedvat naar het os naviculare wordt afgekneld, door de ontwikkeling van de voet op jonge leeftijd.

Symptomen

  • Kinderen klagen over pijn aan de binnenzijde van de voet en kunnen dit vaak goed lokaliseren.
  • Wegens de pijn gaan kinderen een afwijkend looppatroon creëren. Tijdens het lopen wordt de voet ontzien en de kans bestaat dat het zo pijnlijk is dat lopen bijna niet meer mogelijk is.
  • De wreef, binnenzijde van de voet kan rood en gezwollen zijn.

Het stellen van de diagnose?

  • Zwelling en palpatie van het os naviculare kan drukpijnlijk zijn.
  • Middels röntgenfoto’s kan gediagnosticeerd worden of er aseptische botnecrose aanwezig is.
  • Met een MRI-scan kunnen vroege veranderingen in het bot gesignaleerd worden.

Behandeling bij de podotherapeut?

Een podotherapeut kan de pijnlijke voet ontlasten en/of corrigeren middels het aanmeten van podotherapeutische steunzolen. Na 3 maanden vindt er een evaluatie plaats middels röntgendiagnostiek. Indien er onvoldoende resultaat is, krijgt de patiënt 4 tot 6 weken gipsbandage.

 
Lees ook het bericht van: Osgood-Schlatter, kniepijn bij kinderen

Laten we samen beter worden
Wij helpen u met stappen vooruit!