Het behandelen van schimmelnagels in de podotherapeutische praktijk

Schimmelnagels is een veelvoorkomend probleem. In deze blog lees je alle ins en outs van schimmelnagels en welke rol de podotherapeut heeft in het behandelen van de schimmelnagels.

Wat is een schimmelnagel?

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de voeten en/of handen. In de volksmond worden schimmelnagels ‘kalknagels’ genoemd. De medische term voor schimmelnagel is onychomycose (onycho= nagel; mycose=schimmel).

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Een schimmelnagel wordt meestal veroorzaakt door dermatophyten, dat zijn schimmelsoorten.
Deze schimmelsoorten ontstaan voornamelijk in slecht groeiende nagels, vochtige en beschadigde nagels. Onder deze omstandigheden zien de schimmelsporen hun kans schoon om op deze manier de schimmel te verspreiden. Deze schimmels zijn overal in de omgeving en daarom komen mensen makkelijk in contact met het ontstaan van een schimmelnagel. Vaak is de grote teen aangedaan en verspreidt het zich vaak naar de andere tenen. Schimmelnagels komen meestal voor aan de teen nagels maar kunnen ook voorkomen aan de vinger nagels. In gemeenschappelijke douches van kleedkamers van zwembaden, sauna’s en sporthallen heb je het grootste risico om een schimmelnagel op te lopen. Draagt daarom altijd slippers in de openbare ruimtes.

Oorzaken schimmelnagels;

 • Onvoldoende afdrogen van de voeten
 • Knellende schoenen
 • Geen goede hygiëne
 • Overmatig transpireren
 • Warme/ vochtige omgeving
 • Verminderde afweer
 • Slechte bloedsomloop
 • Leeftijd
 • Traumanagel

Een schimmelnagel herkennen

Een schimmel wordt vaak herkend aan de geel/bruinachtige kleur nagel. Verder is de nagel poreus en brokkelt snel af. De nagel is vaak dik en moeilijk te knippen. Tijdens het knippen komt een onaangename geur vrij. Ook kan er sprake zijn van een verdikking van het onderliggend nagelbed. De nagels kunnen verschillende kleuren bevatten dit komt door de soort verschillende schimmels. Bij candida kan de nagelplaat een groene kleur afgeven. Pigmentvormende schimmels zorgen voor een bruinzwarte kleur.

Behandeltherapie schimmelnagels;

 • Medicatie in tabletvorming (Terbinafine)= vaak een kuur van 3 maanden om de schimmel uit het lichaam te verwijderen. Soms gaat dit gepaard met maag-darmklachten en wordt deze medicatie niet voor iedereen voorgeschreven.
 • Instrumentele voetbehandeling. Nagelverzorging om de nagel zo dun mogelijk te houden.
 • Lasertherapie bij de dermatoloog. De nagels moeten van te voren zo dun mogelijk worden gefreesd zodat de laser de schimmel kan verwijderen.

De rol van een podotherapeut

De podotherapeut kan net als de pedicure de nagel op een juiste manier verzorgen. De nagel wordt vaak dunner gefreesd en geknipt. Onder een schimmelnagel komt vaak een hoeveelheid witte troep vandaan, dit is de schimmel gemengd met zeepresten en pluisjes van de sokken. Met een tamponage haak of excavator wordt de nagel goed schoongemaakt. Doordat de nagel dunner wordt gemaakt ontstaat er minder druk op de nagel wat verlichting geeft. Let wel op dat de nagel niet te dun wordt gemaakt.

Lees het bericht: Wat is podotherapie? en lees ook het bericht: Het voorkomen van voetklachten in de zomerperiode

Laten we samen beter worden
Wij helpen u met stappen vooruit!