Kindervoeten

Kinderen leren veel vanuit hun ouders en natuurlijk door zelf op ontdekkingstocht te gaan. Wat leren kinderen eigenlijk over hun eigen voeten? Gedurende je hele leven veranderen de voeten qua vorm en lengte. Bij baby’s zijn de voeten namelijk nog niet volledig ontwikkelt waardoor het een platte vorm heeft en de voeten van kinderen tussen de 1 en 12 jaar groeien soms wel 2 tot 3 maten per jaar. Het is daarom erg belangrijk om geregeld, 2 tot 3 keer per jaar, de voeten van je kind opnieuw op te meten. Denk daarbij ook aan het op tijd vervangen van nieuwe sokken in de juiste maat!

De ontwikkeling van kindervoeten en -benen

 • Pasgeboren tot 1 jaar:
  Vaak zie je dat de eerste stapjes rond het eerste levensjaar optreden. Je ziet dan dat de voeten eerst ver uit elkaar staan met de benen in een O-stand. Dit om het onzekere voortbewegen makkelijker te maken. We adviseren om je kind op blote voetjes te laten lopen, zo leren de spieren namelijk op de juiste manier kracht te ontwikkelen. Als je kind naar buiten gaat om te lopen zijn lichte, flexibele schoenen met een rubberen loopzool van belang.
 • Vanaf 1,5 jaar:
  Je ziet dat je kind nu ongeveer rechte benen heeft. Door je kindje te laten oefenen met lopen wordt er gewerkt aan het versterken van de spieren en zal het lopen steeds zekerder worden.
 • Tussen 2 en 3 jaar:
  Je ziet dat de O-stand van de benen een X-stand begint aan te nemen. De enkels van je kind zakken nu ook naar binnen (knikvoetjes). Tot op zekere hoogte is dit dus normaal en hoort het bij de groeiontwikkeling.
 • Vanaf 5 jaar:
  Je ziet dat de benen en voeten van je kind steeds meer in een rechte stand gaan groeien. Oftewel de X-stand zal geleidelijk aan verminderen.
 • Tussen de 6 en 8 jaar:
  Je zou nou moeten zien dat de benen en voeten van je kind recht staan.Tot de leeftijd ban 6 tot 8 jaar is er over het algemeen geen reden om ongerust te zijn als de stand van de voeten niet overeenkomt met wat voor de leeftijd gebruikelijk is. Kinderen geven niet zo snel pijn aan, indien kinderen aangeven dat ze pijn in hun voeten hebben of vaak struikelen, kan dit wel een reden zijn om naar de podotherapeut te komen. Neem bij twijfel contact op met praktijk Podotherapie Mirna van Vught.

 

Lees ook het bericht: Klompvoeten en het bericht van: Wat is M. Köhler I??

Laten we samen beter worden
Wij helpen u met stappen vooruit!